< >
Adrian Oianu - Modele romanesti, folclorice
Details
Lana - Jacheta imprimata cu motive romanesti
Details
Lana Dumitru - Creatii inspiratie folclorica
Details
Adele - Tom Ford - Primavara - vara 2012
Details
Isabel Marant Primavara 2012 - Ie romaneasca
Details
Isabel Marant Primavara 2012 - Ie romaneasca
Details
Adrian Oianu - Modele romanesti, folclorice Lana - Jacheta imprimata cu motive romanesti Lana Dumitru - Creatii inspiratie folclorica Adele - Tom Ford - Primavara - vara 2012 Isabel Marant Primavara 2012 - Ie romaneasca Isabel Marant Primavara 2012 - Ie romaneasca

FOLCLOR de VIITOR – Inspiratia romaneasca Ia romaneasca - Modele, designeri romani - Adrian Oianu si Lana Dumitru

Micul nostru manifesto a pornit din dorinta de a suplimenta sertarul cu mandrie fata de istorie si motivele noastre nationale, dar si mai mult fata de portul de inspiratie folclorica.

Curentul “boho” care defineste perfect multe din motivele etnice si folclorice, s-a abatut si asupra inspiratiei din costumele noastre nationale si populare. Ceea ce ar trebui sa ne bucure, devine in acelasi timp si o frustrare, pentru ca acest lucru nu ne este atribuit direct, traditia romaneasca devenind si o muza a marilor designeri. Desi acestia au mai inglobat si au promovat deja elemente romanesti in creatiile lor anterior (vezi YSL – expozitia “La blouse romaine”), primavara lui 2012 sedimenteaza tendinta in mod universal.

Adele - Tom Ford - Primavara - vara 2012

Adele - Tom Ford - Primavara - vara 2012

Stiam ca Tom Ford a creat ia purtata de Adele in pictorialul pentru Vogue, din martie 2012 si eram de asemenea la curent ca Isabel Marant are o creatie similara, insa ne-am mirat sa vedem ce replica perfecta este aceasta! Am descoperit-o intr-un designer boutique din Vancouver si am mai aflat ca a fost un model extrem de popular. :)

Isabel Marant Primavara 2012 - Ie romaneasca

Isabel Marant

Isabel Marant Primavara 2012 - Ie romaneasca

Isabel Marant - Primavara 2012 - Ie romaneasca

Am analizat-o: cusaturile, simplitatea, materialul creponat si subtire, produsul este foarte similar cu iile confectionate la noi in tara. Pretul de 410$ este poate urias si umflat de publicitate, insa consideram ca designerii autohtoni isi pot vinde creatiile de inspiratie folclorica, cel putin la fel de bine.

Creatiile de inspiratie romaneasca ar trebui sa devina insa mai exclusiviste, ci nu etichetate cu expresiile zaharisite: “costume nationale” sau “obiecte de artizanat”.

Acestea fiind spuse, nu putem fi decat mandrii cu ei, cei care promoveaza cultura si spiritul national pentru ca progresul este in mainile si mintile acestora.

Creatorul si mentorul Adrian Oianu, alaturi de Lana, ultima revelatie autohtona in materie de print, sunt numele care ne-au inspirat in ultima vreme si cele care sunt demne sa fie modele autentice romanesti pe Stylista.ro.

 

Adrian Oianu - Modele romanesti, folclorice

Adrian Oianu

Iesind din zona “bohemian”, modelele de mai sus apartin colectiilor lui Adrian Oianu, “Suflecata pana’n brau” si “T-shirt’ul romanesc” si reprezinta un altfel de focus pe motivele romanesti de inspiratie folclorica. Fie ca este vorba de o rochie sau de o piesa banala, dar moderna – tricoul – designul cucereste o parte din spiritul national si nu ai cum sa nu simti un pic de patriotism doar privindu-le. Creatorul a inteles ca aceasta e directia care asigura progresul in moda romaneasca, pentru ca exista cate o referire aproape in fiecare colectie la traditie, chiar si prin denumirea produselor. (ex. Doika)

Lana Dumitru - Creatii inspiratie folclorica

Lana

Lana - Jacheta imprimata cu motive romanesti

Lana - Jacheta imprimata cu motive romanesti

Rochiile create de Lana sau jacheta customizata pentru un concurs Puma, sunt poate cea mai clara dovada de ecletism in materie de moda. Motivele romanesti se reflecta aici la nivelul imprimeului, care reuseste sa metamorfozeze piesele vestimentare intr-un mod surprinzator.

Ce efect credeai ca vor avea motivele romanesti cand ai ales sa le integrezi in creatiile tale?

“In 2009, cand am creat rochia cu motive romanesti, aceasta era doar una dintre temele colectiei mele de licenta. Astazi, dupa mai bine de 2 ani – imi dau seama ca poate a fost un impuls pozitiv pentru toti designerii romani.”

LANA

Fie ca este vorba despre rochia cu timbre sau tapiseria traditionala, efectele vizuale sunt atat de dinamice si inspirationale, incat nu putem fi decat curiosi ce se va regasi pe urmatoarele modele ale Lanei. (Vezi ultima ei colectie aici).

What do you think?